Image Map
Teraz jest Śr cze 20, 2018 2:05 am

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lut 12, 2018 10:40 pm 
KOALA - sprawdza czy mu smakuje

Dołączył(a): Pn lut 12, 2018 10:08 pm
Posty: 1
Witam serdecznie.
Mam pytanie aktualnie mieszkam w Anglii z zawodu jestem spawaczem Tig planuje w najblizszym czasie zrobić uprawnienia na rury (aczkolwiek gdzies na forum dowiedziałem się że dużo łodzi z aluminium się robi w Australii więc może poszedłbym w tę stronę z moim aktualnymi umiejętnosciami lekkie przekwalifikowanie nie trwałoby długo).
Mam 26 lat moja dziewczyna ma 21 jest fryzjerką chciałaby rozwijac się w stronę Barbera. Z językiem angielskim to standardowo nie ma problemu bo i tak pracujemy z samymi angolami więc siłą rzeczy rozmawiać potrafimy. I tutaj własciwie byłoby wszystko ale mamy jeszcze jeden atut, (przeliczyłem na dolar australijski kurs 2.66 aktualnie) Około 190 000 dolców australijskich, więc na start może by dało radę jakis flat kupić (nie wiem czy pieniądze to atut czy nie?). Czy jestem w stanie kupić mieszkanie i w ten sposób obywatelstwo w tym kraju?
A dodam jeszcze że chciałbym mieszkać w Melbourne i okolicach 8)
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr mar 14, 2018 3:12 am 
KOALA - sprawdza czy mu smakuje

Dołączył(a): N paź 29, 2017 6:37 am
Posty: 8
Lokalizacja: Perth
Hej, obywatelstwa raczej nie kupisz :roll: ale może przez Twój zawód uda Ci się dostać wizę. Poczytaj więcej tutaj: http://www.homeaffairs.gov.au/trav/work lub skontaktuj się z agencją migracyjną. Powodzenia! :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr mar 14, 2018 12:39 pm 
KOALA - sprawdza czy mu smakuje

Dołączył(a): Śr mar 14, 2018 12:21 pm
Posty: 2
Witam,
Nie mam pojęcia, jak się sprawa ma z zawodami które wymieniłeś, wiec w tej kwestii nie bardzo pomogę. Proponuję poczytać na stronie rządowej na temat wiz, bo ostatnio weszły pewne zmiany, dość restrykcyjne niestety i cześć zawodów narzuca pewne ograniczenia, np. wiza jest przyznawana na krótszy okres czas, bez możliwości przedłużenia.
Jeśli chodzi o angielski, to bez egzaminu się nie obejdzie, a ten wymaga nieco czasu do przygotowania. IELTS nie jest trudny, zwłaszcza jeśli ma się stały kontakt z językiem, ale ma specyficzną strukturą warto wiedzieć, na co zwracać uwagę i jak sam egzamin wyglada.
Odpowiadając na ostatnie pytanie, nie kupisz obywatelstwa na zasadzie „mam dom, to muszą mi je przyznać”. Możesz próbować na dwa sposoby:
wiza typu Independent, na własną rękę (długi czas oczekiwania na decyzję oraz niekiedy loteria, jak akurat w danym miesiącu byli lepsi, z wyższą liczbą punktów)
lub
wiza sponsorowana np. przez pracodawcę (krótszy czas oczekiwania, ale trzeba znaleść pracodawcę, który się na to zgodzi i uwzględni rownież dziewczynę, taka wiza wiąże cię z danym pracodawcą).

Mała notka: nie kupisz domu w tej cenie, a na wizie tymczasowej warunki kredytowe są bardzo słabe.

Daj znać, jakbyś miał jeszcze jakieś pytania :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL